Slapen onder de sterren en ontbijten midden in de natuur, terwijl de wereld om je heen ontwaakt. Marshmallows en worstjes roosteren boven een klein vuurtje en je tandenpoetsen met het voor op dat moment mooiste uitzicht van de wereld. In zowel Noorwegen en Zweden is het toegestaan om vrij te kamperen. Zet je tentje op midden in de natuur of zoek een mooi plekje voor je camper en geniet van de wereld om je heen. Wildkamperen in Noorwegen en Zweden valt onder het allemansrecht en ook jij als toerist mag daar gebruik van maken. Maar wat houdt het allemansrecht nu precies in? En hoe vind je die mooie wildkampeerplekken? Ik leg het je uit.
Het allemansrecht oftewel allemänsrätten hoort een beetje bij de Zweedse en Noorse cultuur. Iedereen heeft recht om van het land en de natuur te genieten. De Scandinaviërs zijn over het algemeen dol op outdoor en je ziet in het weekend dan ook veel mensen de natuur intrekken om te wandelen of voor het maken van een meerdaagse hike. Rugzak op, tentje mee en gaan. Het allemansrecht in Zweden en Noorwegen houdt in dat je overal vrij mag kamperen, je tent kan opzetten en kan genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.
Uiteraard zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je mag wildkamperen, maar laat de natuur achter hoe je hem gevonden hebt. Neem altijd je afval mee en heb respect voor de natuur. Dus eigenlijk, gebruik je gezonde verstand. Door het allemansrecht mag je in principe overal in de natuur van Zweden en Noorwegen wildkamperen, tenzij er anders wordt aangeven. Zie je een mooi plekje en bevind zich dit op privé grond, vraag de eigenaar dan wel altijd om toestemming. Het is uiteraard niet zomaar toegestaan om op iemands eigen grond te kamperen en bovendien is het wel zo netjes als je om toestemming vraagt.
Ik ben dol op het reizen met onze camper. De vrijheid en het één zijn met de natuur. Heerlijk. Soms kom je tijdens het rijden zulke prachtige plekken tegen, waar je best wat langer zou willen blijven en misschien wel zou willen overnachten. Gelukkig mag je in Noorwegen en Zweden vrij kamperen, waardoor je ook met de camper op de mooiste locaties gratis kan overnachten. Er gelden wel net iets andere regels voor wildkamperen met de camper, dan voor wildkamperen met de tent.
Zo is het verboden om met een motorvoertuig op onbedekte bodem de natuur in te rijden. Dat wil zeggen dat je je camper altijd op de verharde weg moet parkeren, zoals op een parkeerplaats of camperplaats. Tenzij anders aangegeven. Uiteraard mag je ook niet zomaar op privé grondgebied kamperen of wegen inrijden die gesloten zijn voor motorvoertuigen.
Op de meeste plekken is het ook toegestaan om op een parkeerplaats te overnachten. Zoals een parkeerplaats in een dorp, bij de supermarkt of bij een haventje. Deze vorm van wildkamperen is echt bedoeld als overnachtingsoptie. Het is niet de bedoeling dat je gezellig gaat BBQ-en en je installeert op je ligstoelen onder een parasol. Dan kan je beter een mooie wildkamperen spot opzoeken of een plekje op de camping boeken.
Wildkamperen met de camper in Noorwegen en Zweden kan dus prima als je je houdt aan bovenstaande regels.
Reis je met een tent door Noorwegen en Zweden of maak je een meerdaagse trekking met de rugzak op, dan heb je de mooiste wildkampeerplekken voor het uitzoeken. Waar je met de camper alleen op verharde ondergrond mag kamperen, kan je met de tent meer de natuur in trekken om vrij te kamperen.
In de meeste National Parken in Noorwegen en Zweden mag je wildkamperen (tenzij anders staat aangegeven). Je kan hier dus prima een meerdaagse trekking maken en je tent opzetten in de natuur om te overnachten. Slaap je liever niet in een tent, dan zijn er vaak ook trekkershutten beschikbaar.
Er gelden wel een paar regels voor het wildkamperen met de tent. Je mag voor 1 a 2 dagen je tent opzetten in de natuur, maar zorg er wel voor dat je tenminste 150 meter afstand houdt van het naastgelegen huis of boerderij. Hoort het stuk land waar je je tent op wilt zetten bijvoorbeeld bij een boerderij, vraag dan altijd om toestemming.
Wildkamperen met de tent in Noorwegen en Zweden is een avontuur van begin tot eind. Slapen onder de sterren en wakker worden met de geluiden van de natuur die ontwaakt. Het kan bijna niet beter. Hou de regels van het allemansrecht wel in het oog, behandel de natuur met respect en laat geen sporen zoals afval achter. Maar eigenlijk zou dit wel voor zich moeten spreken toch?
Niets is zo outdoor (en romantisch) als het koken op je eigen kampvuur, het roosteren van marshmallows en het genieten van een avond in de open lucht waarbij je je warmt aan het vuur. Maar mag je tijdens het vrij kamperen een kampvuur maken? Het antwoord is ja, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Kies voor het maken van je vuur een plek uit waarbij je de natuur niet beschadigd. Voor het maken van een kampvuur mag je takken gebruiken die in de omgeving op de grond liggen, maar je mag absoluut geen takken afbreken of kleine boompjes kappen. Hou de natuur in ere. Ga van tevoren na of het gebied niet langdurig te maken heeft gehad met droogte, dan is het uiteraard niet verstandig om een kampvuur aan te leggen.
Kampeer je in een National Park, check dan van tevoren bij het visitor centre of het toegestaan is om een kampvuur aan te leggen. Elk gebied heeft namelijk zijn eigen regels. Soms zijn er in het National Park specifieke plekken of vuurplaatsen gemaakt waar je een kampvuur mag maken.
Als je dan toch gaat wildkamperen, dan wil je natuurlijk wel op een mooie plek overnachten. Vaak is dat ook een van de redenen waarom je kiest voor vrij kamperen. Back to basic, midden in de natuur. Maar hoe vind je die mooie wildkampeerplekken? Deze tips helpen je alvast een beetje op weg.
Het is een avontuurlijke, maar heerlijke ervaring om in Noorwegen en Zweden te gaan wildkamperen. Het allemansrecht behoort tot de cultuur en denkwijze van het land. Het recht om te genieten van de natuur, het mogen zwemmen in de meren en ook de mogelijkheid om vrij te kamperen midden in de natuur. Het gaan slapen onder de sterren en ’s ochtends de wereld zien ontwaken. Back to nature en dat is toch wel een hele fijne ervaring.
Geef een reactie