Eén van de populairste bestemmingen in Zweden is de Höga Kusten, de hoogste kust van Europa. Skuleskogen National Park maakt deel uit van deze bijzondere regio. Een prachtig natuurgebied waarbij dichte bossen zich afwisselen met helderblauw water en gele zandstranden. Van bergen met prachtige uitzichtpunten tot een diepe canyon. En wie weet spot je tijdens je wandeling zomaar een eland of zeehond. Bijzondere combinatie he? In Skuleskogen Nationaalpark zou je ze zomaar allebei kunnen zien.
Het is nog vroeg in de ochtend als we onze auto parkeren bij de ingang van het Nationalpark Skuleskogen, het natuurgebied wat één van de hoogtepunten van de beroemde Höga Kusten moet zijn. We verruilen onze slippers voor onze wandelschoenen en gaan op pad. De zon begint net aan de hemel te schijnen en door het dichte naaldendak van de bomen voelen we de warmte van de eerste zonnestralen van die dag.
We kiezen voor een 10 kilometer lange hike die je dwars door de bossen, over bruggetjes met stroomversnellingen en langs mooie strandjes brengt. De stilte in het park voelt bijna vriendelijk aan als we het pad naar boven volgen. De natuur in Skuleskogen National Park bestaat zoals bij veel gebieden in Zweden uit dichte bossen, maar doordat het nationaalpark direct aan de kust gelegen is wandel je ook langs rotsformaties, stroomversnellingen en natuurlijk de zee.
Een afwisselend gebied, ook op het gebied van wildlife. Tijdens het wandelen zou je zomaar een eland, ree, vos of das kunnen tegenkomen. Leidt het pad je langs de kust, speur dan het water af op zoek naar een zeehond of bever.
Na de eerste eekhoorns spotten we geen dieren, maar wel een aantal tentjes op het kleine zandstrand wat we passeerde. De perfecte kampeerplek in Skuleskogen en helemaal geen straf om juist in dit stukje natuurgebied wakker te worden. Wat een fijne uitzichten!
Wij zetten onze hike voort en vermaakten ons uren in de bossen en langs de kust. Dat het een warme dag zou worden was al snel duidelijk en we sloten onze wandeling van die dag af met een heerlijke duik in het verkoelende en rustig kabbelende water van de zee.
Nu kan ik natuurlijk met het volgende gegeven beginnen: heel Skuleskogen National Park is prachtig. Wat eigenlijk ook gewoon zo is, het natuurgebied maakt niet voor niets deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Toch heeft elk natuurgebied zo zijn eigen, unieke hoogtepunten. Voor dit Nationaalpark is dat niet anders. De volgende highlights maken Skuleskogen zo uniek en zijn allen al wandelend te bereiken.
Het Nationaalpark Skuleskogen behoort samen met de rest van de Höga Kusten (een aanrader als bestemming voor je rondreis door Zweden) sinds 2000 tot het UNESCO-werelderfgoed. De natuur bestaat o.a. uit oerbos, met kleine beekjes en stroomversnellingen, rotsachtige ondergrond, eilanden en een kust met kleine zandstranden die omringd wordt door het water van de Oostzee. Het hoogste punt van het park is de Slåttdalsberg, die met zijn 280 meter hoogte overal bovenuit torent. Vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over de beneden liggende archipel. Skuleskogen National Park kent 3 ingangen, in het Noorden, Zuiden en Westen. Bij elke ingang vind je parkeergelegenheid, toiletten en informatieborden. De wandelroutes in het park staan goed aangegeven en een deel van de 128 kilometer tellende Höga Kustenleden hike loopt door het park.
Neem altijd voldoende eten en drinken mee als je gaat wandelen, er is in het park geen gelegenheid om dit te kopen.
Het Skuleskogen Nationaalpark maakt deel uit van de Höga Kusten. Een betoverend gebied aan de oostkust van Zweden en een walhalla voor de outdoor liefhebber, die ook houdt van leuke dorpjes en lekker eten. Kortom, de Höga Kusten heeft alle ingrediënten in huis voor een fijne vakantie. Vandaar dat dit gebied ook enorm populair is bij zowel de Zweedse toerist als de buitenlandse toeristen. Dit resulteert in de zomer tot lange rijen en zelfs filevorming voor de ingang van Skuleskogen. Daarom deze tip, die je een hoop frustratie zal besparen. Bezoek het Nationaalpark in de vroege ochtend. Je kan dan makkelijk een parkeerplaats vinden, komt een stuk minder mensen tegen bij de ingang en de natuur is op de vroege ochtend vaak op zijn mooist.
Bezoek je het Nationaalpark wel midden op de dag, maak je dan geen zorgen over de hoeveelheid mensen die je bij de entree zal zien. Eenmaal in het natuurgebied zelf, lost de menigte zo op en zal je sporadisch een wandelaar tegenkomen.
Als je op zoek bent naar een officiële Skuleskogen National Park camping met faciliteiten, zoals douches en een kampwinkel, dan kunnen we kort zijn. Die is er namelijk niet. Wat ook helemaal goed is, want in het park kan je prima wildkamperen. Voor het kamperen in Skuleskogen gelden echter wel een paar regels. Je mag niet overal zomaar in het gebied je tent opzetten, dit moet op de aanwezen kampeertreinen die je door het hele park vindt. Vaak zijn dit prachtige locaties, zoals plekken met uitzicht op het strand en de zee. Helemaal geen straf om ’s ochtends wakker te worden met dit soort uitzichten. Je mag maximaal 3 dagen op een kampeerplek kamperen, dan moet je door naar de volgende.
Het maken van een kampvuur mag trouwens alleen van 1 mei tot 30 september op de speciaal aangegeven plekken hiervoor.
Wil je weten hoe wildkamperen precies in zijn werk gaat en er wat wel en niet mag? In dit artikel vertellen we alles over het wildkamperen in Zweden.
Wil je een meerdaagse trekking maken en neem je liever niet je tent mee op je rug, dan is een overnachting in één van de hutten in het gebied een prima alternatief. Door het hele park vind je deze overnachtingsplekken terug. Op de kaart van Skuleskogen staan ze allemaal aangegeven.
Een nationalpark in Zweden bezoek je meestal om te wandelen, meerdaagse trekkingen te maken of voor het ontspannen aan één van de vele meertjes of standjes die in dit geval het park rijk is. Maar wist je dat Skuleskogen Nationalpark in de winter ook een echte aanrader is? Tenminste als je houdt van bergen sneeuw, crosscountry skiing (langlaufen) of het maken van sneeuwschoenwandelingen. Een waar sneeuw walhalla in een bijzonder mooi gebied.
Ben je van plan Skuleskogen Nationalpark in de winter te bezoeken, hou er dan rekening mee dat alleen de zuidelijke ingang van het park toegankelijk is.
Geef een reactie