Op vakantie naar Zweden. Is het nodig om je eigen eten mee te nemen naar Zweden als je glutenvrij of lactosevrij eet? En welke gerechten moet je zeker proeven als je de lokale keuken wilt uitproberen? Hoe zit het eigenlijk met alcohol in Zweden? Is dat echt zo duur als beweerd wordt? Ik ga je er alles over vertellen.
Inhoudsopgave
Eten meenemen naar Zweden
Is boodschappen doen in Zweden duur?
Glutenvrije en lactosevrije voeding
Typisch Zweeds eten
Uit eten
Dagens lunch: de lekkerste budget lunch tip
Drinkwater in Zweden
Alcohol in Zweden
Regelmatig zie ik de vraag voorbijkomen of het handig is om zelf eten mee te nemen naar Zweden tijdens je vakantie. Of het eten daar veel duurder is en of er wel allergievoeding te verkrijgen is. Denk hierbij aan glutenvrije en lactosevrij producten. Het antwoord in het kort: nee hoor, het is niet nodig om eten mee te nemen naar Zweden.
In de supermarkten is eigenlijk alles te verkrijgen, uitgezonderd de typisch Nederlandse etenswaren natuurlijk (zoals stroopwafels en kroketten, om maar even wat te noemen). Ben je daar erg aan gehecht, dan zou ik deze natuurlijk lekker meenemen.
Voor boodschappen ben je in de supermarkt gemiddeld iets meer kwijt dan in Nederland. Sommige voedingsmiddelen zijn hier een stuk duurder, andere juist weer echt goedkoper. Onderaan de streep verschilt het niet zoveel met elkaar. Waarbij wel geldt, dat hoe noordelijker je komt, hoe duurder in verhouding de boodschappen zijn. Dit alles heeft te maken dat de noordelijk gelegen dorpen wat lastiger te bevoorraden zijn en deze kosten worden doorgerekend in de boodschappen.
Waar je bij sommige landen met een gluten of lactoseallergie er zeker aan zou denken, is het niet nodig om gluten- of lactosevrij eten mee te nemen naar Zweden. De Scandinavische landen zijn namelijk een waar walhalla als het gaat om dieetvoeding. Waar je in Nederland soms moeten zoeken naar producten of weinig keus hebt, heb je in Zweden in elke supermarkt een zeer groot aanbod aan glutenvrije en lactosevrije producten.
Een kleine guilty pleasure is toch wel het rondstruinen in de lokale supermarkten op zoek naar typische producten die kenmerkend zijn voor het land. Zoals Nederlanders fan zijn van de tompouce, houden ze in Zweden van prinsesstårta, budapestrulle, kanelbullar en morotskaka (mijn persoonlijke favoriet). In de supermarkt zal de grote hoeveelheid aan smeerkaas in tubes opvallen net als dille chips, grillworstjes in alle soorten en maten en natuurlijk het Leksänds knäckebröd en Västerbotten kaas. Om maar even een paar producten te noemen die zeker het proberen waard zijn. En dan hebben we het nog geen eens gehad over de Kek’s en Marabou chocolade.
Wil je meer ontdekken van het Zweedse eten en zijn lokale gerechten, bestel dan in een restaurant ook zeker een keer kötbullar, gravad lax, pyttipanna of smörgåstårta
Je moet er wel al je moed voor bij elkaar schrapen, maar nog iets typisch Zweeds om te proberen is surströmming. Dat is, jawel, ingemaakte gefermenteerde haring. Op het moment dat je het blikje opent, komt de sterke geur je al tegemoet. In Zweden een traditioneel gerecht, wat gegeten wordt met brood, uien en aardappels. Voor ons vaak een delicatesse die alleen is weggelegd voor de echte bikkels met een sterke maag.
Dat moet je natuurlijk zelf uitproberen. Proef de lokale gerechten, de verse vis en niet te vergeten de lekkere desserts. Uiteraard kan je in Zweden prima uit eten, met name rondom de grotere plaatsen en steden is de keuze uitgebreid. Naast de traditionele keuken zie je opvallend veel Thaise restaurants, waar je kan genieten van de Aziatische keuken.
Toch staat Zweden meer bekend om zijn lunchcultuur, waarbij vroeg lunchen vaak de voorkeur heeft. Tussen de middag genieten van een warme maaltijd is iets waar veel restaurants op inspelen. En laat dat ook nog eens heel voordelig zijn voor jou. Elk restaurant serveert namelijk een dagens lunch. Wat vrij vertaald lunch van de dag betekend. Vaak heeft een restaurant een aantal dagens lunch opties (vlees/vis en vegetarisch) waaruit je kan kiezen, maar soms ook een heel buffet waarbij je zelf je lunch kan samenstellen. Een dagens lunch bestaat altijd uit een lunchgerecht of buffet inclusief een drankje (zoals lingonsap) en een kop koffie of thee toe. Uiteraard met een koekje. Voor een dagens lunch betaal je ongeveer tussen de 10 en 15 euro per persoon.
Voor we overgaan op de vragen over alcohol, eerst een antwoord op de gezondere variant over drinken die ik regelmatig krijg. Is het kraanwater in Zweden te drinken? Kort en bondig, ja. Het kraanwater in Zweden is veilig om te drinken.
Maak je een meerdaagse trekken door de natuur? Het water uit beekjes en rivieren kan je meestal gewoon drinken en is van net zo’n goede kwaliteit als kraanwater. Het is beter om stilstaand water, of als je twijfelt over de kwaliteit, het niet te drinken.
In de supermarkt zal je geen wijn of sterke drank vinden. Voor het kopen van alcohol in Zweden moet je naar de Systembolaget. De systembolaget is een vanuit de overheid georganiseerde slijterij en de enige plek waar je drank kan kopen. Check van tevoren even de openingstijden, die verschillen namelijk sterk per systembolaget. Op zondag is de slijterij meestal gesloten.
Alcohol in Zweden is duurder dan in Nederland. Dit komt mede doordat de belasting op alcohol in de Scandinavische landen een stuk hoger ligt dan bij ons. Voor dezelfde fles wijn ben je in Zweden dan ook zeker een paar euro duurder uit. Om wat geld te besparen kan je ervoor kiezen om zelf wat bier of wijn mee te nemen. Toch zijn de prijzen voor alcohol ook weer niet van een dusdanig niveau dat alcohol in Zweden niet te betalen is.
Het is natuurlijk een beetje je eigen afweging, maar in principe is eten meenemen naar Zweden niet nodig. Het meenemen van alcoholische drank is iets wat je zeker nog zou kunnen overwegen.
Geef een reactie