Een wandeling van 12 uur, waarbij je op sommige stukken stijl omhooggaat, je flink moet klimmen en zelfs in de zomer nog tot je kuiten door de sneeuw loopt. Alles met als doel dat prachtige uitzicht vanaf de Trolltunga. De Trolltunga wandeling is alle inspanning meer dan waard en behoort zeker tot de mooiste wandelingen van Noorwegen. Dus trek je wandelschoenen aan, bereid je goed voor en maak de hike naar de Trolltunga!
De wandeling der wandelingen in Noorwegen is toch wel de Trolltunga hike. Een 10 tot 12 uur durende wandeling van ongeveer 28 kilometer waarbij je maar liefst 800 meter stijgt. De wandeling gaat door een wonderschoon landschap met als kers op de taart de Trolltunga zelf. Een spectaculaire klif en rotsformatie die 700 meter boven het Ringedalsvatenet meer lijkt te zweven.
Het is geen makkelijke wandeling, maar als je een beetje in conditie bent en je op de paden blijft, is hij evengoed wel goed te doen (met wat zweet druppels meegerekend). De wandeling brengt je door een prachtig landschap met magnifieke uitzichten. Van de grotendeels groene vallei, kleine watervallen en besneeuwde vlaktes tot het beroemde eindpunt van de wandeling. De Trolltunga oftewel Trollentong zelf. En dat is waar je het natuurlijk allemaal voor doet. De beroemde uitstekende rots en het adembenemende uitzicht op het fjord onder je.
Samen met de Preikestolen (de Preekstoel) is de Trolltunga wandeling de bekendste en misschien wel mooiste wandeling van Noorwegen. Hoewel de Trolltunga hike niet voor iedereen geschikt is, zijn er wel veel mensen die zich aan deze wandeling wagen. Begin ’s ochtends vroeg aan je hike, dan hoef je het beroemde uitzichtpunt met minder mensen te delen. Wat nog meer charme geeft aan de ervaring.
Je hebt kans dat je even in de “rij” moet om de bekende foto te maken van jezelf op de punt van de Trolltunga. Een beetje toeristisch is dat natuurlijk wel, maar als je er dan toch bent, wil je die foto natuurlijk wel maken. Wacht netjes in de rij en maak die epische foto.
Het seizoen van de wandeling naar de Trolltunga start op 15 juni en loopt tot 15 september. Als je goed voorbereid op pad gaat, op de aangegeven paden blijft en geen rare toeren gaat uithalen op de beroemde punt van de Trolltunga voor een zo’n spectaculair mogelijke foto, dan is de wandeling prima zelfstandig te maken.
Wil je liever georganiseerd op pad, dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn verschillende organisaties die Trolltunga hikes aanbieden onder begeleiding van een gids. Een bijkomend voordeel hiervan is natuurlijk dat je veel leert over de Noorse flora en fauna in dit gebied.
Wil je de hike maken buiten het wandelseizoen, dan is het huren van een gids zeker aan te raden. In het winterseizoen, wat loopt van 1 oktober tot 31 mei heb je grote kans op sneeuwval. Dan is het toch wel fijn dat een gids je de juiste weg wijst, waardoor je veilig je einddoel bereikt.
De wandeling naar de Trolltunga is niet zomaar een hike. Het is een lange en pittige, waarbij je heel wat meters stijgt. Van groene natuur bij de start tot sneeuw op de top. Zorg er altijd voor dat je goed voorbereid aan je wandeling begint. Dat wil zeggen, trek je wandelschoenen aan en neem zowel luchtige als warme kleding mee. Denk ook aan voldoende voedsel en water. Er zijn onderweg (heel logisch) geen stops meer waar je dat kunt kopen.
Ook wc’s zul je hier niet vinden, moet je toch plassen, dan doe je dat in de buitenlucht.
Belangrijk om te melden, ook al is het een beetje een open deur: neem altijd je afval mee terug. Zo blijft de natuur net zo mooi als dat die al is.
Het seizoen voor één van de mooiste wandelingen van Noorwegen loopt van 1 juni tot 31 augustus en daar is een reden voor. Sneeuwval en ijzige vlaktes maken de wandeling in de andere maanden een stuk moeilijker, maar ook gevaarlijker. Het weer op de Trolltunga is dan ook lang niet altijd stralend blauwe luchten met een zonnetje. Bezoek je het gebied en ben je van plan de hike te gaan maken, check dan altijd van tevoren de weersvoorspellingen. Het maakt de wandeling een stuk makkelijker, veiliger en bovendien leuker. Zeker als je meerdere dagen tot je beschikking hebt en niet aan een specifieke datum gebonden bent, kan dit echt het verschil maken. Een wandeling als deze in de stromende regen ontneemt je toch een beetje de charme en spectaculaire uitzichten waarom de Trolltunga eigenlijk bekend staat.
Wil je overnachten dichtbij het startpunt van de Trolltunga wandeling, dan is de Odda Camping een goede optie. Het begin van de hike ligt bij Skjeggedal op 14 kilometer van de camping. Naast tent- en camperplaatsen verhuurt de Odda Camping ook stuga’s.
De 14 kilometer naar het beginpunt hoef je trouwens niet met je eigen auto af te leggen (wat behoorlijk wat parkeergeld scheelt). Vanaf de camping rijdt er namelijk ook een bus die je naar Skjeggedal brengt.
Is het mogelijk om dichterbij de Trolltunga zelf te kamperen? Je komt tijdens je wandeling geen officiële camping tegen. Neem je zelf een tentje mee, dan is het wel mogelijk om wild te kamperen.
Vanaf de plaats Odda volg je route 13 richting Tyssedal en volg je de borden Trolltunga die je naar één van de 3 parkeerplaatsen brengt. De parkeerplaats P1 bevindt zich bij Tyssedal en bij de parkeerplaats P2 start je je wandeling vanaf Skjeggedal. Beide parkeerplaatsen zijn betaald parkeren. Als P2 Skjeggedal vol zit, dan brengt een shuttlebus je vanaf P1 Tyssedal verder omhoog naar P2. Ook voor deze shuttlebus moet je een kaartje kopen.
De derde mogelijkheid om je auto te parkeren is bij Mågelitopp oftewel P3. Dit is de parkeerplaats die je het dichts bij de Trolltunga brengt. Door hier je auto te parkeren scheelt het je zelfs 3 uur lopen op de wandeling van 12 uur. Dat is nogal wat. Er hangt echter wel een prijskaartje aan het parkeren bij P3. Je betaalt per dag 600 NOK, wat omgerekend uitkomt op ongeveer 60 euro per dag.
Kies je voor P3, reserveer dan van tevoren je ticket. De parkeerplaats heeft maar 30 plekken en is zo vol. Vanaf 06.00 uur ’s ochtends kan je hier je auto kwijt. De parkeerplaats is officieel alleen open van 1 juni tot september. Maar de ervaring leert, dat als je de wandeling bijvoorbeeld op een mooie dag in mei wilt doen, de kans groot is dat de parkeerplaats gewoon open is.
Reis je door Noorwegen met een camper, dan is het alleen mogelijk om bij P1 te parkeren. De weg naar P2 is niet toegankelijk voor voertuigen langer dan 5.2 meter. Je kunt vanaf hier natuurlijk wel de shuttlebus verder naar boven nemen.
Niet alleen P3 is betaald parkeren. Voor een dag ticket bij P1 Tyssedal betaal je 300 NOK en een dagkaart voor P2 Skjeggedal kost 500 NOK per dag. Het is wat aan de prijs, maar de ervaring is natuurlijk onbetaalbaar!
Een andere manier om bij het startpunt te komen, is de shuttlebus die dagelijks vanuit Odda vertrekt. Ben je met meerdere personen, dan is het wel goedkoper om met de auto te gaan en op P2 te parkeren.
Bezoek je Noorwegen, hou je van wandelen en staat een lange ,op sommige gedeeltes pittige hike je niet tegen, dan is dit de Trolltunga wandeling echt iets voor jou. 10 Tot 12 uur wandelen met als eindpunt één van de mooiste uitzichten van Noorwegen. Begint het al te kriebelen?
Geef een reactie