Het Geirangerfjord wordt ook weleens de parel van het noorden genoemd. Een passende beschrijving, want dit Noorse fjord behoort tot de mooiste ter wereld. 15 Kilometer aan ruige fjorden, idyllische watervallen en onontdekte en bijna niet begaanbare stukken natuur. Het is een lust om naar te kijken en eigenlijk toch wel een echte must do tijdens je rondreis door Noorwegen. Jaw dropping, spectaculair en adembenemend. Het is allemaal van toepassing op dit fjord, wat al jarenlang terecht deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed.
Over must do’s gesproken, er zijn een hoop activiteiten die je kunt ondernemen tijdens je bezoek aan het fjord. Zo is een boottocht door het fjord is een hele belevenis en het mooiste uitzicht heb je vanaf de Geiranger Skywalk in Dalsnibba en het uitzichtpunt op de Eagle Road.
Zeker doen, maak een boottocht door het Geirangerfjord. Je moet misschien even in de rij voor een kaartje, maar dan heb je wel wat. Een kleine cruise diep het Geirangerfjord in, langs de watervallen en de mooiste plekken van het fjord. Je krijgt bij aanvang een koptelefoon, die je als je eigen privé gids alle ins en outs van het Geirangerfjord verteld. Een dat doen ze op een hele leuke manier! Ben je niet zo van de koptelefoons, dan kan je uiteraard ook gewoon een plekje zoeken en genieten van al het moois om je heen. Want spectaculaire is de tocht zeker.
In een sportieve bui? Je kunt in het fjord ook prima kajakken.
Tip: Mooi en betaalbaar overnachten in Geiranger? Scroll dan verder naar beneden voor onze tips!
Het mooiste, maar ook zeker het hoogste uitzicht over het fjord heb je vanaf de Geiranger Skywalk. Vanaf 1500 meter hoogte kijk je uit over de bergen, het groen van de natuur en heb je bovendien een subliem uitzicht over een van de mooiste fjorden ter wereld.
Naast het genieten van alle mooie uitzichten en het verkennen van het fjord vanaf het water is de Geiranger regio ook een prima plek om te wandelen. Je kan zelf op pad (ik heb een aantal leuke suggesties voor je) of ga op pad met een gids. Soms kan een georganiseerde wandeling erg interessant zijn, je komt op plekken waar je vaak zelf niet kunt komen, zoals de verlaten boerderijen in het fjord waar geen weg naar toe loopt.
Bij de Tourist Information kan je een kaart ophalen waar de meeste wandelingen in de Geiranger regio op staan aangegeven. Harstikke handig! Maar om je alvast een beetje op weg te helpen, deel ik nog even wat hike inspiratie met je.
Een korte hike van een klein uur met fijne uitzichten is de Vesteråsfjellet wandeling. De hike begint bij de boerderij Vesterås op 320 meter hoogte. Parkeer je auto en loop tussen de boerderijgebouwen door naar het onverharde pad voor de tractor. Je wandelt tussen de schapen en lama´s (zo niet Noors, maar zo leuk) naar het hoogste punt op ongeveer 370 meter. Volg de weg naar links tot de hooischuur en neem vanaf hier het pad wat je naar het uitkijkpunt van Vesteråsfjellet brengt. Vanaf hier kijk je uit over het Geirangerfjord.
Vlakbij de Vesterås boerderij van de wandeling hierboven loopt ook het pad naar de Storsæterfossen waterval. Het is een van de populairste wandelroutes in Geiranger, dus om in de zomer de drukte een beetje te ontlopen is het een aanrader om vroeg in de ochtend op pad te gaan. Het leuke aan de Storseterfossen waterval is dat je ook een kijkje kan nemen achter de waterval. Het blijft een indrukwekkend gezicht om het water met zo’n snelheid naar beneden te zien stromen. De hike naar de Storseterfossen duurt ongeveer 45 minuten.
Het Geirangerfjord is een van Noorwegens bekendste bezienswaardigheden en dat maakt dit fjord ook meteen tot de meest bezochte plek van het land. Schrik niet van de hoeveelheid touringcarbussen die je tegenkomt op de weg naar het dorp Geiranger of de cruiseschepen die je in het fjord ziet liggen. Het Geirangerfjord is wonderschoon, maar dat is natuurlijk geen goed bewaard geheim. Hou er rekening mee dat je deze plek zult moeten delen met duizenden andere toeristen. Een supertoeristische plek in het vrij rustige Noorwegen.
Moet je het Geirangerfjord dan wel bezoeken? Zeker. Daar is geen twijfel over mogelijk. De weg ernaartoe, de uitzichten van de berg over Geiranger en natuurlijk het Geirangerfjord zelf zijn buitengewoon spectaculair, waardoor je best wel begrijpt waarom iedereen deze plek wilt zien. Inclusief jijzelf natuurlijk.
Om de drukte een beetje te vermijden, kan je kiezen voor een verblijf net buiten het dorp, zoals op de berg tegenover het fjord. Je vindt er verschillende campings en huisjes die je kunt huren. Zo heb je wel het uitzicht, maar geen files of de drukte van beneden in het dorp. Of maak een boottocht en zoek de rust van het Geirangerfjord zelf op.
In de zomer is Geiranger een bruisend dorp met veel bezoekers, winkels en restaurants. De hele dag door vertrekken er tours en boottochten waarmee je het fjord kunt ontdekken. In de winter is het dorp echter helemaal uitgestorven. Op een enkel hotel na is alles gesloten en worden er geen excursies door het fjord georganiseerd. Door de vele sneeuwval in de winter zijn de wegen ijzig en vaak onbegaanbaar, waardoor het moeilijk is om bij het Geirangerfjord te komen. Zo zijn de Trollstigen en de bergweg naar Geiranger in de winter meestal gesloten.
Een bezoek aan het Geirangerfjord in de winter is dus niet de beste optie. De beste reistijd voor deze regio is mei t/m begin september. De minste kans op regen en de meeste kans op zon heb je in de zomermaanden. Wat uiteraard geen garantie is, want niets zo veranderlijk als het weer.
Mocht je niet vast zitten aan vakantie in het hoogseizoen, dan zou ik proberen deze periode i.v.m. de grote drukte te vermijden.
Ga je nog niet op reis naar Noorwegen, maar wil je wel al live meegenieten van de natuur en het uitzicht op het fjord, dan kan je een kijkje nemen op de Geiranger webcam.
Er zijn genoeg mooie accommodaties in de Geiranger regio waar je kunt overnachten. Van campings tot huisjes en hotels. Het blijft natuurlijk wel de meest bezochte plek van Noorwegen, dus boek je accommodatie ver van tevoren.
Direct aan het water van het fjord ligt de Geiranger Camping. Heb je een plek vooraan, dan kijk je zo uit over het water en kun je de cruiseschepen in het fjord zien liggen. Het is een mooie, nette camping, maar wel erg druk. Bezoek je de camping in het hoogseizoen, boek dan ver van tevoren je plek.
Nog zo’n fijne camping is het op 2 kilometer van het centrum gelegen Geirangerfjorden Feriesenter. Mooie plaatsen, goede ligging en uitzicht over het water. Deze camping verhuurt ook huisjes (hytters), hierbij geldt ook van tevoren reserveren.
Weg van de drukte van het dorp ligt de op de heuvel gelegen Vinje Camping. Een prachtige camping in het groen met een goede ligging en een aantal mooie hytters. Vanaf de camping kan je een wandeling maken naar de nabijgelegen waterval en kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin van de camping.
De naam is een misleidend, want op de Fossen Camping kan je niet kamperen, maar wel huisjes huren. Wij vonden de hytters hier echt geweldig. Vanaf het balkon van je huisje kijk je namelijk uit op het fjord en dat uitzicht is onbetaalbaar. Eind van de middag op je balkon met een drankje, genietend van de natuur om je heen en de mooie uitzichten, dat is pas echt vakantie. De prijs-kwaliteit verhouding is hier trouwens ook prima, goede accommodatie voor een eerlijke prijs.
Mooie hytters op net zo’n toplocatie als de Fossen Camping. Weg van de drukte, halverwege op de berg gelegen met prachtige uitzichten. De huisjes zijn eenvoudig, maar netjes. De prijzen voor de 4-persoons huisjes zijn heel redelijk en zeker als je met je gezin reist een echte aanrader. Met de auto rij je in ongeveer 10 minuten naar het dorp en vanaf je accommodatie, de Hole Hytter, wandel je zo de natuur in op een van de vele wandelpaden.
De meeste huisjes die kunt huren in de Geiranger regio zijn klein, knus en een tikkeltje ouderwets. De hytters van de Solhaug camping zijn echter modern en mooi gestyled. En dan heb je de nog de locatie, direct gelegen aan het fjord en maar enkele meters verwijderd van een verfrissende (en koude) duik.
Je kunt op de Solhaug camping ook kamperen (it’s all in the name), maar het sanitair is wel iets verouderd. Er zijn echter wel plannen om dit binnenkort aan te pakken, waardoor deze camping zomaar eens een hele leuke plek kan worden om te overnachten met de camper of tent.
Wil je het helemaal budget houden, in de regio zijn ook prachte plekken te vinden, waar je met de camper of met je tent kan wildkamperen.
Slaap je liever in een hotel, dan kan dat natuurlijk ook. Hou er wel rekening mee dat je in het hoogseizoen zo 200 euro neertelt voor een nachtje. De campings en huisjes die ik hierboven beschreven heb zijn mooie overnachtingsplekken voor een betaalbare prijs.
Geef een reactie