Bij een stedentrip naar Scandinavië denk je vast als eerste aan Stockholm, Oslo en Kopenhagen. Stuk voor stuk fijne steden waar je zeker een heerlijk weekend kan vertoeven. Toch heeft Scandinavië veel meer interessante steden. Minder bekend, niet zo voor de hand liggend en daarom juist extra leuk. Een beetje off the beaten track, maar met diezelfde fijne sfeer. Zin in een Scandinavische stedentrip? Dan zijn dit 5 verrassende bestemmingen!
Reykjavik heeft er, met het in het noorden gelegen Akureyri een gedegen concurrent bij. En om heel eerlijk te zijn, vinden wij Akureyri zelfs nog net een tikkeltje leuker.
Akureyri is de een na grootste stad van IJsland en ligt helemaal in het noorden van het land. Het is mogelijk om met een tussenstop op Reykjavik door te vliegen naar de stad, maar de ticketprijzen zullen dan wel oplopen. Veel leuker is om Akureyri te bezoeken tijdens je rondreis door IJsland. De stad is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de geothermische regio van Mývatn, de warmwaterbaden van Geosea nabij Húsavík of een dagje skiën in het nabijgelegen skigebied van Akureyri.
En dan natuurlijk de stad zelf. Akureyri is een levendige stad met een gezellig centrum. Een leuke plek voor een kop koffie met wat lekkers is de boekenwinkel Penninn Eymundsson en voor betaalbare drankjes en snack plof je neer in de vliegtuigstoelen van het Backpackers restaurant. Breng een bezoek aan het Hof Cultural Centre (en check of er een concert wordt gegeven als je er bent, er treden hier regelmatig grote namen op), bewonder de Akureyrarkirkja kerk en beleef de eeuwige kerst in het Christmas House. Wil je iets bijzonders, neem dan een ontspannen Bjórböðin bier bad of ga op walvisexcursie in het fjord.
IJsland is duur en dat geldt helaas ook voor de accommodaties. Toch zijn er als je goed zoekt een aantal goede betaalbare overnachting opties te vinden in Akureyri. Mijn favorieten, direct in het centrum gelegen en op loopafstand van de hoofdstraat zijn het Centrum Guesthouse en het Torg Guesthouse. Mooie moderne kamers op een toplocatie. Vind je het niet erg om net buiten Akureyri te verblijven dan zijn Hotel North en Skjaldarvík Guesthouse echte aanraders. De accommodaties liggen beide op prachtige locaties, beschikken over een jacuzzi en zijn inclusief uitgebreid ontbijt. Je krijgt bij beide net iets meer waar voor je geld, dus het is zeker het overwegen waard om te kiezen voor een verblijf net buiten de stad.
Vingers in de lucht als je weet waar Tórshavn gelegen ligt. Als echte Scandinavië liefhebber zul je het misschien wel weten, maar Tórshavn is de hoofdstad van de Faeröer eilanden. De kleinste en misschien wel onbekendste hoofdstad van Europa. Wat het meteen ook een hele interessante plek maakt om te ontdekken, want Tórshavn is hartstikke hip. Zeker op het gebied van trendy koffiezaakjes en culinaire restaurants. Kom je puur voor het shoppen van Scandinavische merken, dan is dit misschien niet helemaal de plek voor jou. Tórshavn is een kleine stad, met een aantal interessante bezienswaardigheden en leuke cafés en restaurants, maar het is geen shop walhalla.
Tórshavn is een goede bestemming voor een verrassende Scandinavische stedentrip, die je combineert met een bezoek aan de Faeröer eilanden. Een van de mooiste eilandengroepen van Europa. Outdoor in combinatie met een korte stedentrip, ik vind het een goede combinatie.
Bezoek de overblijfselen van het Skansin fort en de vuurtoren. Verdiep je in de Faeröerse geschiedenis in het Foroya Fornminnissavn museum en verken de stad en bewonder de houten met gras begroeide huizen. Strijk neer op een van de terrassen in de haven van Tórshavn en dompel je onder in de Faeröerse wereld van food.
Ik ben dol op betaalbare en bijzondere overnachtingsopties. Ik maak er letterlijk hele studies van en ben ervan overtuigd dat het een meerwaarde geeft aan je vakantiebelevenis. Dat gezegd hebbende, de Faeröer eilanden zijn geen budget bestemming. Betaalbare bestemming dan? Mwoah. Is een bezoek aan de Faeröer eilanden en Tórshavn de moeite waard? Jazeker, het is echt een fantastische eilandengroep. Mijn advies om het een beetje betaalbaar te houden, vermijd het hoogseizoen en kies voor een verblijf in het voor- of najaar met accommodaties net buiten de hoofdstad.
Een goede betaalbare optie in Tórshavn is het 62N Guesthouse. Een basic accommodatie met eigen badkamer en ontbijt. Niks fancy’s en de prijs ligt gemiddeld rond de 100 euro per nacht. Als je er rekening mee houdt dat een gemiddelde overnachting in Tórshavn tussen de 200 en 350 euro per nacht ligt (zonder overdreven luxe), dan is het 62N Guesthouse en prima optie.
Malmö is een kleine, maar enerverende stad in het zuiden van Zweden en een perfecte bestemming voor een korte Scandinavische stedentrip. Heel anders dan het hippe Stockholm, de stad is meer knus en gezellig met een klein centrum waar alle hoogtepunten al wandelend te bereiken zijn.
Begin de ochtend met een typische Zweedse fika in een van de vele koffiezaakjes van de stad (Malmö blinkt hierin echt uit), verken het oude centrum Gamla Staden en spot de muzikale kunstwerken die her en der door het centrum verspreid zijn. Breng zeker een bezoek aan Bageri Leve voor een lekkere lunch of een heerlijk limoen taartje, die er ook nog eens prachtig uitzien. Wandel hierna door het Kungsparken en spot de maar liefst 130 verschillende bomen. Shoppen doe je in een van de vele conceptstores, waarvan ik AB Smaland de leukste vind. Een fijne mix van planten, kleding, accessoires en lekker eten. Sluit de middag af met een drankje op het gezelligste plein van Malmö, Lila Trog.
Wist je trouwens dat je Malmö prima te combineren is met een stedentrip Kopenhagen? Twee landen in één weekend, het kan prima. Vanaf Kopenhagen ben je met de trein al in 40 minuten in het Zweedse Malmö.
De stad is trouwens ook een prima bestemming als tussenstop tijdens je reis door Zweden. Zo combineer je natuur en outdoor met een paar fijne dagen in Malmö als een soort van korte Scandinavische stedentrip.
Een goed en betaalbaar hotel in hartje Malmö is het Moment Hotels. Verreweg de beste in zijn prijsklasse. Iets duurder, maar ook net iets mooier is het kleurrijke Hotel Garden. Pluspunt van dit hotel is de ligging, het uitgebreide ontbijt en de hoteltuin. Ben je op reis door Zweden en wil je liever kamperen, dan is First Camp Sibbarp een fijne optie. Uitzicht op de brug die Zweden met Denemarken verbindt en een eigen strandje. Ze verhuren hier trouwens ook hytters (oftewel huisjes).
Wist je dat het vanaf Amsterdam maar twee uur vliegen is naar Ålesund en de tickets naar deze Noorse stad heel betaalbaar zijn? Dat maakt Ålesund meteen al tot een goede bestemming voor een Scandinavische citytrip.
Ålesund zou je eigenlijk alleen al willen bezoeken om zijn prachtige ligging op meerdere eilanden in de Atlantische Oceaan. Vanaf het Fjellstua uitzichtpunt heb je een geweldig uitzicht over de stad en zijn omgeving. Zet maar alvast op je lijstje, dit is een van de dingen die je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Ålesund. Het beklimmen van de treden van Fjellstua is echt een beleving.
Het centrum van de stad zelf is niet groot, maar wel mooi en de Art Nouveau stijl zal je hier veelvuldig zien terugkomen. Zelf ben ik groot fan van de Noorse bakkunsten en ook Ålesund stelt je niet te leur met de hoeveelheid gezellige koffiezaakjes met een groot assortiment aan taarten en lekkere lunch opties. Het grootste deel van de stad kan je met de voet verkennen. Wil je iets verder reizen, het openbaarvervoer in de stad is prima geregeld. Nog even als laatste tip, mocht je zin hebben in een dagje museum, dan zijn het Aalesunds Museum en Atlanterhavsparken (Noors Aquarium) leuke opties.
De omgeving waarin Ålesund gelegen is, is een van de meest bezochte regio’s van Noorwegen. Zo kan de stad een goede uitvalsbasis zijn om het wereldberoemde Geirangerfjord te bezoeken (ga zeker mee met een van de rondvaartboten. Een beetje te toeristisch, maar o zo mooi) of de nabijgelegen Sunnmørsalpene te verkennen. Er zijn verschillende dagtrips vanuit Ålesund te maken, die goed te combineren zijn met je stedentrip naar deze Scandinavische stad. Huur een auto of neem de bus en verken de prachtige Noorse natuur.
Wil je de mooiste accommodaties voor een goede prijs, dan adviseer ik je het hoogseizoen te vermijden en voor een stedentrip Ålesund te kiezen in het voorjaar of begin najaar. In de winter is het natuurlijk ook een prima bestemming als je bijvoorbeeld een weekend wilt skiën.
Ik ben dol op het Scandic en in Ålesund heeft deze keten maar liefst twee goede opties. Het Scandic Ålesund en het Scandic Parken. Bij beide kan je goede deals scoren, de kamers zijn altijd goed en het ontbijt zeer uitgebreid. Het hotel met de beste locatie is waarschijnlijk het First Hotel Atlantica, gevestigd in een statig gebouw en vlakbij de waterkant. Voor een echte budget overnachting in Ålesund boek je het Alesund downtown loft appartement. Een klein, knus appartement midden in het centrum van de stad.
Wil je kamperen in Ålesund, dan kom je al snel uit bij de Vosdalen camping. Ik moe er wel bij zeggen, de reviews zijn wisselend. Voor je boekt, lees eerst alle beoordeling, zodat je je een goed beeld kan vormen over hoe de camping is. Een goed alternatief is de op een half uur rijden gelegen de Solnorvika Leisure Fjord Camping. Niet direct in de stad, maar waarschijnlijk wel een net wat leukere camping.
Bij een Deense stedentrip denk je al snel aan het gezellige Kopenhagen met zijn mooie straten en statige gebouwen. En terecht. Het blijft een goede bestemming voor een stedentrip. Maar als je denkt dat het daarbij blijft qua hippe Deense steden, dan heb je het mis. Denemarken heeft namelijk nog meer spreekwoordelijke ijzers in het vuur voor een bruisende Scandinavische stedentrip. Laat me je voorstellen aan Aarhus. Een levendige stad, met schattige gekleurde huisjes, moderne architectuur en een beetje een urban vibe.
Deze urban vibe komt o.a. terug in de foodmarkt van Aarhus, waar je kan genieten van al het lokale lekkers. Of spot de bijzondere kunstwerken op straat. Voor de charmante en gekleurde huizen bezoek je de Møllestien straat en voor het bewonderen van de mooie moderne architectuur is Aarhus Ø een toffe plek. In Aarhus worden heel het jaar door festivals georganiseerd op het gebied van cultuur, kunst, muziek en lekker eten. Check voor je gaat of er toevallig iets leuks wordt georganiseerd op de datums dat jij de stad bezoekt. Het kan echt je weekend upgraden van leuk naar geweldig.
Bezoek je Aarhus in de zomer, dan kan je je citytrip combineren met een dagje strand. Aarhus kent namelijk meerdere zandstranden. Hou je niet zo van al dat zand tussen je tenen, dan heb ik een heel tof alternatief voor je. The Harbour Bath. Een zwembad in de haven van Aarhus, gevuld met zeewater. Een hele leuke spot, ook voor als je geen duik wilt nemen. Je kunt er ook prima een drankje doen.
Wil je midden in het centrum van Aarhus logeren voor een prijs van ongeveer honderd euro per nacht (onder deze prijs wordt het erg lastig), dan heb je twee fijne mogelijkheden. Hotel Carmel en Wake Up Aarhus. Deze laatste is mijn persoonlijke favoriet en dat heeft alles te maken met het design en uitgebreide ontbijt. Kijk goed naar de datums waarop je gaat, het kan zo met gemak vijftig euro per nacht schelen.
Er zijn wel goede overnachting opties onder de honderd euro per nacht, maar dan slaap je wel een kilometer of drie buiten het centrum. Als je dat niet erg vindt, dan kan ik je het prachtig gestylde Zleep Hotel Aarhus Syd Viby en de het wat meer huiselijke Guesthouse Sharon aanbevelen.
Geef een reactie