Zin in van die lekkere Noorse of Zweedse wafels? Beperk je dan niet alleen tot je vakantie, maar maak ze ook eens af en toe thuis. Zelf wafels bakken als ontbijt, lunch of tussendoortje was nog nooit zo makkelijk. Haal de smaak van Scandinavië in huis en ga voor de traditionele Zweedse of Noorse wafel. Of beleg ze met een andere verrassende topping. Waar je ook voor kiest, met dit makkelijke wafel recept zit je gegarandeerd goed.
Wist je dat ze in Zweden zo dol zijn op wafels, dat ze zelfs een nationale feestdag voor de wafels bestaat? Op 25 maart vindt elk jaar Våffledagen plaats in Zweden, oftewel de dag van de wafel. Een feestdag die wij ook maar eens moesten invoeren. Zweedse wafels zijn namelijk een ware traktatie.
De beroemde klassieke wafel wordt traditioneel belegd met jam en ongezoete slagroom, eventueel gecombineerd met verse aardbeien en blauwe bessen. Natuurlijk kan je tijdens het wafels bakken ook experimenteren met andere toppings, zoals deze 5 variaties. Niet typisch Noors of Zweeds, maar wel lekker voor een uitgebreid wafels ontbijt, lunch of snack.
De eerste stap voor het maken van Zweedse wafels is natuurlijk het beslag. Dit makkelijke wafel recept is voor zowel de Zweedse als Noorse wafels precies hetzelfde.
Ingrediënten:
Doe 300 gram bloem samen met 2 theelepels bakpoeder in een kom. Voeg er vervolgens beetje bij beetje 4 dl melk, 100 gram zachte boter en twee eieren bij. Mix het geheel goed door elkaar en voilà! Het beslag is klaar voor het wafels bakken.
Er is natuurlijk ook een goede veganistische variant voor het wafelbeslag, die zeker net zo lekker is. Een makkelijk wafel beslag voor wafels zonder ei. Je hebt daarvoor de volgende ingrediënten nodig.
Ingrediënten:
Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer deze goed door. Voeg nu langzaam de havermelk toe, terwijl je ondertussen de margarine smelt. Voeg de gesmolten margarine toe aan het mengel en mix het geheel goed door tot een glad beslag. Zo heb je in een handomdraai een vegan beslag voor wafels zonder ei. Uiteraard zijn deze wafels net zo lekker als de traditionele Noorse of Zweedse wafels.
Je kan natuurlijk zelf je eigen wafelbeslag maken, maar kom je binnenkort toevallig in Zweden of Noorwegen, dan heb ik ook deze handige tip voor je. Bij de Zweedse en Noorse supermarkten verkopen ze Frasiga Våfflor, dat is wafelmix waar je alleen nog maar water en boter aan toe hoeft te voegen voor het beslag. Het fijne van deze wafelmix is dat de verpakking verschillende portiezakjes bevat met de mix. Zo hoef je niet meteen een grote kom beslag te maken, maar heb je in een handomdraai beslag voor ongeveer 6 wafels gemaakt. Als dit geen makkelijk wafel recept is?
Ik koop zelf dit beslag meestal bij de Zweedse COOP, maar dezelfde wafelmix kan je ook bij andere Zweedse en Noorse supermarkten vinden.
Je beslag is nu ready to go, maar om de wafels te bakken heb je natuurlijk een wafelijzer nodig. Let er bij de aanschaf van een wafelijzer op, dat deze hartvorming is. Alleen zo krijg je die lekker dunne Zweedse wafels. Je ziet ook veel vierkanten varianten, maar die zijn meer voor het bakken van Belgische wafels (ook lekker trouwens). Zelf maak ik al jaren gebruik van een Cloer Hart 1621 wafelijzer en die bevalt me prima.
Vet voordat je gaat bakken altijd het ijzer in. Dat kan bijvoorbeeld met boter, een klein beetje olie of speciale anti aanbak spray. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de wafelijzer goed heet laat worden, voordat je het beslag erin giet. Op die manier kan je de beste en lekkerste wafels bakken.
Hier vind je een selectie van prima wafelijzers voor ieder budget.
Op zo’n lekkere wafel wil je natuurlijk een dito topping, van traditioneel en zoet tot hartig. Laat je inspireren door deze 5 overheerlijke toppings voor op je wafel.
We beginnen natuurlijk met de traditionele Zweedse wafel. Het is al jarenlang de klassieker en nog altijd razend populair. Tijdens je reis door Zweden en Noorwegen zal je deze variant met grote regelmaat tegenkomen. En voor thuis, is de klassieke Noorse en Zweedse wafel ook heel makkelijk te maken. Beleg je wafel met aardbeien of bosvruchtenjam en een dikke toef ongezoete en lobbig geklopte slagroom. That’s all. Het is en blijft een topper.
Vervang de jam door vers fruit, zoals aardbeien en blauwen bessen. Net wat je lekker vindt. Maak de wafel af met een dot ongezoete slagroom. Je kan deze topping ook in een handomdraai omtoveren tot een feestelijk dessert door een bolletje vanille-ijs toe te voegen.
Nog een fijne zoete variant. Beleg je wafel met plakjes banaan en besprek deze hierna met een klein beetje chocoladesaus. Die kan je natuurlijk zelf maken door chocolade au bain-marie te smelten, maar wil je het makkelijker doen, de chocoladesaus is ook kant en klaar te koop in de winkel.
Ik ben wel een beetje een zoetekauw, dus bovenstaande toppings zijn helemaal mijn ding. Maar toch kan je een wafel ook prima beleggen met hartig beleg. Dit zijn twee van mijn favorieten varianten.
Voor deze topping heb je de volgende ingrediënten nodig: een handje baby spinazie, gerookte zalm, zure room en dille. Beleg de wafel met de spinazie, zalm en top deze af met een klein beetje zure room en wat dille. Succes gegarandeerd. Tip: bak je wafels lekker krokant als je deze met hartig beleg wilt beleggen, dat maakt de wafel nog lekkerder.
Als je toch de baby spinazie in huis hebt, dan is dit ook een leuke variant. Bak de spinazie in de pan met een sjalotje totdat de bladeren geslonken zijn. Beleg de wafel vervolgens met de spinazie, een gepocheerd ei en hollandaisesaus. Yumm!
5 Variaties voor de Zweedse en Noorse wafels (waar ze in de rest van Scandinavië trouwens ook dol op zijn), waarvan 1 klassieker die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Ik vind ze allemaal even lekker, maar mijn favoriet? Dat blijft toch wel het makkelijke wafel recept voor een traditionele wafel met jam en ongezoete slagroom. Daar mag je me ’s nachts best voor wakker maken.
Hoe eet jij het liefst je wafel?
Geef een reactie