Het belangrijkste winterse sportevenement in Zweden is waarschijnlijk geen WK en misschien ook wel geen Olympische Spelen. De race die elk jaar weer het hart van de Zweedse bevolking sneller weet laat te kloppen is de fysiek loodzware Vasaloppet. Een 90 kilometer tellende langlaufwedstrijd langs een uitdagend parcours, met verschillende hoogteverschillen en soms barre omstandigheden. De tocht der tochten, die alleen is weggelegd voor de echte bikkels.
Langlaufen in Zweden, het is verreweg de populairste wintersport onder de Zweden zelf. Jong en oud vind je in de winter terug op de honderden kilometers aan goed geprepareerde loipes. Nog groter dan de liefde voor de sport is de liefde voor de tocht der tochten, de 90 kilometer tellende Vasaloppet. De langlaufwedstrijd die nu al meer dan 100 jaar het hele land op zijn kop weet te zetten. Want waar wij de Elfstedentocht hebben, hebben ze in Zweden de Vasaloppet en gelukkig voor hun, word deze veel vaker gehouden dan onze tocht der tochten.
Om even aan te geven hoe groot de Vasaloppet is, aan de 90 kilometerlange tocht die op de laatste dag van de Vasaloppet week gehouden wordt doen 15.800 deelnemers mee. Tel hierbij de deelnemers op die meedoen aan de races die gedurende de week gehouden worden (zoals een estafette race of de 40 kilometer), dan zit je al over de 58.000 deelnemers. Dat zijn heel wat langlaufers! De race wordt live uitgezonden op televisie en word bekeken door enkele miljoenen kijkers. Ik denk dat je hiermee wel een beetje een idee krijgt van hoe populair het langlaufen in Zweden is en hoe belangrijk de Vasaloppet is.
Om je een beeld te geven van hoe indrukwekkend het is om 15.800 langlaufers tegelijkertijd te zien starten, zie het onderstaande filmpje. Mooie beelden van een bijzondere race.
De Vasaloppet is zoveel meer dan zomaar een race, het is een belangrijke gebeurtenis in de Zweedse geschiedenis. Want ook al werd de eerste officiële race georganiseerd in 1922, de Vasaloppet werd al voor het eerst volbracht in 1521. Toen Gustav Eriksson in Denemarken wist te ontsnappen uit de gevangenis en vervolgens op de vlucht sloeg voor de Deense koning, legde hij de 90 kilometer tellende weg van Sälen naar Mora af om de opstand tegen de bezetters te leiden. Gustav en zijn mannen versloegen de Deense koning en Gustav werd gekroond tot de eerste koning van Zweden, Gustav Vasa. En zoals de Zweden zeggen: “Sälen is niet alleen het startpunt voor ’s werelds grootste ski race, het is ook het startpunt voor de geschiedenis van ons land.” Wat de Vasaloppet maakt tot de ultieme test van moed en uithoudingsvermogen.
Het startpunt van de Vasaloppet (in het Nederlands ook weleens de Wasaloop genoemd) ligt in Sälen. Hier verzamelen alle deelnemers zich bij de startlijn om de 90 kilometer af te leggen naar de finish in Mora. Je mag maximaal 12 uur doen over deze afstand. De meesten deelnemers doen er ook echt 10 tot 12 uur over om de race tot een goed einde te brengen. De belevenissen en prestaties van de toerrijders zijn live te volgen op de Zweedse televisie, wat vaak mooie interviews en beelden zorgt. De professionals zijn overig een stuk sneller. De snelste tijd ooit ligt zelfs net onder de 3,5 uur. Ongelofelijk he?
Je kan ervoor kiezen om bij de start of finishlijn te gaan kijken. Een andere leuke optie is om langs het parcours de deelnemers aan te moedigen. Zoek een plek uit, bouw je eigen kampvuurtje (begin maart kan het nog behoorlijk koud zijn in Zweden en daarnaast is een vuurtje ook heel gezellig) en gril worstjes op het vuur terwijl je wacht op de deelnemers. De Vasaloppet is naast een zware uitdagende race ook een hele gezellige wedstrijd voor de toeschouwers.
Wil je zelf ’s werelds grootste ski race van dichtbij meemaken? Met eigen ogen zien hoe bijzonder de Vasaloppet is en hoe een langlaufwedstrijd een heel land op zijn kop weet te zetten? Ik kan alleen maar zeggen: doen, je gaat het vast fantastisch vinden! Eén tip wil ik je meegeven, boek je accommodatie ver van tevoren. Anders vis je achter het net of betaal je de hoofdprijs. Goede accommodaties vind je via sites zoals Booking.com en Airbnb. Combineer je de Vasaloppet met skiën of langlaufen in Zweden, dan kan je ook een huisje boeken via de website van Skistar Sälen, het grootste skigebied van de regio.
Denk je na het lezen van dit artikel: dit wil ik ook! Dan heb je geluk, het is namelijk mogelijk om je als buitenlander in te schijven voor de Vasaloppet. Hou er wel rekening mee dat de startbewijzen in enkele minuten uitverkocht zijn. Planning is dus heel belangrijk. Net als een goede voorbereiding en training op het gebied van uithoudingsvermogen, kracht, techniek en materiaal. Deze 90 kilometer tellende race is alleen voor de echte bikkels. Afzien wordt het zeker, maar het is ook een fantastische en bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten.
De Vasaloppet wordt elk jaar houden in de eerste week van maart. Gedurende de hele week vinden er races plaats, maar de 90 kilometer tellende langlaufwedstrijd start altijd op zondag.
Geef een reactie